Quote Menno Akkerman

"... het is zeer de vraag of alle medewerkers dit gedrag willen verwerven, bij Semco in ieder geval niet, en of allerlei hotemetoten in en om de werkorganisaties dit wel willen. Bij lange na niet ga ik vanuit, denk aan eigen positie, macht en invloed, status e.d.

Vergis je niet: wat Ricardo Semler deed was de wereld op z`n kop! In het vragenuurtje na de inleiding van een lezing door Semler begon de voorzitter van de bijeenkomst met de vraag: 'Mijnheer Semler, van welke planeet komt U eigenlijk?'. Leuk om te zien, om aan te horen en over te gniffelen, maar niet voor ons!'. Een goedmoedige geïnteresseerde houding is vaak het hoogste wat je haalt. Zelf toepassen gebeurt slechts bij uitzondering. De heersende orde kan niet uit de voeten met de Semco-stijl, want dat impliceert:
- een confrontatie met de macht, het is in feite de omgekeerde piramide in de organisatie;

- een confrontatie met de individualisering, het gaat om de ontwikkeling van zelfsturende   
   
  groepen, ego-doelen (denk aan carrière) versus een grote sociale betrokkenheid;
- een confrontatie met de toekomst, zelf je 'broek ophouden', zelf je kansen zien, zelf
  verantwoordelijkheid nemen (b.v. voor afzet en kwaliteit), zelf de stap in het duister durven
  zetten, zelf veranderen.

Wat Semler heeft laten zien is dat dit alles geen verlies of rampscenario is, maar een win-win-scenario.
Ik ben niet zo verbaasd dat in de theorie en de praktijk van de organisatie de Semco-stijl sterk onderbelicht blijft. De heersende orde en daar reken ik nadrukkelijk ook een deel van de gedragswetenschappen toe, bevestigt vooral zichzelf, treedt maar zelden buiten de het te doen gebruikelijke. Wel zo veilig natuurlijk.
En zo leren wij ook. Anders gezegd: wij leren niet maar bootsen na.
Wij doen dat allemaal en dat gebeurt heel erg onbewust. Het is de oorzaak van de taaiheid van de heersende orde."

Drs. Menno Akkerman, organisatiepsycholoog, ex-directeur PenO en ex-organisatieadviseur. Schrijver van de bundel Dat ligt aan jou. Opstellen over onszelf en onze werkplek met onder andere de verhalen Opnieuw Semco, De organisatie bestaat niet en Coachen? ... Doe me een lol! en samen met Ir. John Tromp van de boeken De Mythe voorbij. Mee-werken aan gedragsveranderingen en De kracht van het verschil. Werkboek voor de manager als coach.